O statuie, care va reprezenta figura ilustrului om politic sălăjean Iuliu Maniu, urmează să fie amplasată în curând în centrul oraşului Şimleu Silvaniei. Statuia, denumită în limbaj de specialitate “memorial”, cântăreşte aproximativ 350 de kilograme şi este realizată de sculptorul sibian Nicu Mihoc, cel care în cursul anului trecut a realizat tot pentru locuitorii oraşului de sub Măgura impunătorul bust a lui Corneliu Coposu.
În opinia primarului de la Şimleu, Septimiu Ţurcaş, statuia marelui om politic Iuliu Maniu, care urmează să fie amplasată în centrul oraşului, este o dorinţă veche a şimleuanilor, încă din anul 1990, care în acest an urmează să fie materializată. Potrivit sculptorului Nicu Mihoc, statuia este realizată din bronz pe un solcu din marmură, decupat în forma României Mari de la 1918. Are o greutate de aproximativ 350 de kilograme, o înălţime de 2,35 metri şi cuprinde figura ilustrului sălăjean Maniu aşezat pe un jilţ. “Memorialul Iuliu Maniu cuprinde o serie de elemente simbol, ca de exemplu cerga de pe spatele scaunului unde este aşezat Maniu, cergă pe care urmează să fie gravate motive tradiţionale din Transilvania, Moldova şi Ţara Românească, element care simbolizează unirea celor trei provincii, sorgintea lui Iuliu Maniu. De asemenea, pe soclul memorialului este gravată declaraţia lui Iuliu Maniu de la 1918, iar întreaga statuie este înconjurată de luciu de apă”, a precizat sculptorul de la Sibiu.
Iuliu Maniu,unul dintre cei mai pretigioşi oameni politici din România s-a născut la Şimelu Silvaniei. A fost prim ministru al României în perioada interbelică în trei guverne, președintele Partidului Național Român între anii 1919-1926, președinte al Partidului Țărănesc în perioada 1926-1933 și 1937-1947, membru de onoare al Academiei Române din anul 1919. Cariera sa politică s-a întins pe parcursul a 56 de ani, iar Maniu s-a numărat printre marii oameni de stat ai României care au luptat pentru apărarea democrației, implicându-se activ în realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. A dus o luptă neîncetată împotriva asupririi austro-ungare asupra Ardealului românesc și împotriva sovietizării țării. După cel de-Al Doilea război mondial a devenit simbolul rezistenței anticomuniste.
Pe soclul statuii lui Maniu ar fi indicat sa se scrie declaratia facuta de acesta in 1947 in momentul arestarii sale si anume:,,am preferat mai mult sa ma bat cu leii de la Budapesta decat cu sobolanii de al Bucuresti”